VRS Zakenkantoor © Alle rechten voorbehouden. Webmaster: www.dvimmoprint.be

Als zelfstandige hebt u wellicht een heel druk beroepsleven. Wanneer u met pensioen gaat, wil u dan ook ten volle van het leven genieten.

Toch weet u als geen ander dat het wettelijk pensioen niet volstaat om ook na uw pensioen uw levensstandaard te behouden.

U valt meestal terug op 25% van uw huidige inkomen, als u tenminste een volledige loopbaan achter de rug hebt.

Het is daarom zeker geen overbodige luxe om tijdig en terdege uw pensioen voor te bereiden.

Het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen (VAPZ) vormt een interessante en noodzakelijke aanvulling op uw wettelijk pensioen.

Wat?

Het Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen of kortweg VAPZ is een individuele levensverzekering die u toelaat een aanvullend pensioen op te bouwen. En dit met aantrekkelijke fiscale en financiële voorwaarden in het kader van de Wet op de Aanvullende Pensioenen voor Zelfstandigen (WAPZ).

Voor wie?

Een contract VAPZ kan afgesloten worden door:

Ook wanneer u uw activiteit opstart kan u een VAPZ onderschrijven. Uw stortingen worden dan berekend op basis van een forfaitair inkomen (bedragen worden in het begin van het jaar gepubliceerd per Koninklijk Besluit) of een geschat inkomen.

U kan tot meer dan 50% van uw stortingen VAPZ als fiscaal voordeel recupereren.

De premies zijn volledig aftrekbaar als sociale bijdragen van uw hoogste inkomensschijf. Hierdoor realiseert u een belangrijke belastingbesparing die kan oplopen tot maar liefst 53,50% (vanaf een inkomen van 29.740,01 euro, inclusief 7% gemeentebelasting).

Bovendien betaalt u op de gestorte premies geen verzekeringstaksen.

U kan tot meer dan 20% van uw stortingen VAPZ als sociaal voordeel recupereren.


Wenst u meer informatie over uw pensioensituatie? Het boekje ‘De zelfstandige en de sociale zekerheid’, een uitgave van Vivium, geeft u aan de hand van cijfervoorbeelden een concreet beeld van uw situatie.

Vraag ernaar bij uw makelaar.


Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandige