Is de familiale verzekering voor iedereen nuttig?

 • Berichtcategorie:Uncategorized

U bent ongetwijfeld vertrouwd met een auto- en een brandverzekering, maar weet u ook welke bescherming een familiale verzekering biedt? In dit filmpje leggen we u kort en krachtig uit wat een familiale verzekering inhoudt.

Hieronder vindt u nog meer antwoorden op uw vragen:

Ik heb geen kinderen. Waarom zou ik dan een familiale verzekering afsluiten?

Iedereen is al eens onhandig. De volgende voorbeelden tonen enkele situaties waarin de familiale verzekering tussenkomt en de schade die u aan derden hebt veroorzaakt, vergoedt. Met derden bedoelen we andere dan uw inwonende gezinsleden.

 • U helpt een goede vriendin verhuizen maar in uw haast struikelt u over een trapje. Een dure flatscreentelevisie glipt uit uw vingers en raakt onherstelbaar beschadigd.
 • U steekt verstrooid de straat over en veroorzaakt zo een ongeluk. U bent aansprakelijk en moet alle schade vergoeden.
 • U steekt een barbecue aan op een camping. De droge ondergrond vat vuur. Voor u kunt blussen, heeft de brand al drie tenten in de as gelegd.
 • Uw poetshulp gooit op een ijskoude winterdag een emmer water op uw voetpad. Een voorbijganger glijdt uit en breekt zijn enkel.
 • U hebt uw tuin laten verwilderen. Een van de bomen is ziek en valt op de wagen van de buurvrouw.
 • Uw partner rijdt met zijn fiets (al dan niet met een elektrische fiets) in een smalle straat te dicht bij een geparkeerde auto en beschadigt het portier en de zijspiegel.

En wat met mijn huisdieren?

Als eigenaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw huisdier aan derden toebrengt, zelfs wanneer het uit uw huis of zijn hok ontsnapt. Daarom wordt een  familiale verzekering aangeraden aan iedereen met huisdieren.

Is een familiale verzekering verplicht ?

Een familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid privéleven) is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Deze verzekering dekt namelijk niet alleen uw burgerlijke aansprakelijkheid voor de schade die u toebrengt aan derden in uw privéleven, maar ook de aansprakelijkheid van al uw gezinsleden die bij u inwonen.

Getrouwd, samenwonend, gescheiden of single, met of zonder kinderen, schoolgaand of studerend, al dan niet in een nieuw samengesteld gezin, het doet er niet toe. De familiale verzekering beschermt u en uw gezin voor de eventuele financiële gevolgen van uw burgerlijke aansprakelijkheid. Ook gezinsleden die tijdelijk niet meer bij u inwonen omdat zij ergens anders verblijven voor hun studie of werk of om gezondheidsredenen, blijven verzekerd.

Goed om weten

Wat is wel gedekt?

De familiale verzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid zowel voor lichamelijke schade (bijvoorbeeld verwondingen) die u aan derden berokkent, als de materiële schade (bijvoorbeeld beschadigde goederen). Voorwaarde is wel dat de schade het gevolg is van een gebeurtenis in uw privéleven (zoals onder andere hobby’s, sportactiviteiten, vrijwilligerswerk, vakantie eender waar in de wereld…).

Wat is niet gedekt?

Niet alles kan worden verzekerd. Lees daarom aandachtig de voorwaarden van de polis. Zo is onder andere niet verzekerd: de schade die uzelf, een gezinslid of uw huisdier veroorzaakt:

 • aan uw eigen gezinsleden of uw eigen goederen
 • met opzet of als gevolg van dronkenschap of van een gewelddaad (behalve als het gaat om schade die werd berokkend door minderjarige kinderen die jonger zijn dan de in de polis vermelde leeftijd)
 • als die schade gedekt moet zijn door een wettelijk verplichte verzekering, zoals de aansprakelijkheidsverzekering auto of jacht
 • als gevolg van beroepsactiviteiten
 • aan goederen of dieren van derden die u onder uw bewaking heeft (bijvoorbeeld de schade aan een gebouw of een voertuig dat u huurt), tenzij die waarvoor de polis expliciet dekking verleent (zoals bijvoorbeeld de schade aan uw hotelkamer).
bron: https://www.vivium.be/nl/-/is-de-familiale-verzekering-voor-iedereen-nuttig-