Verplichte inschrijving van uw bromfiets of lichte vierwieler

  • Berichtcategorie:Planeet

Een bromfiets met een kentekenplaat? U ziet het meer en meer. Dit is het gevolg van de verplichte inschrijving sinds 31 maart 2014 voor nieuwe bromfietsen en lichte vierwielers die in België in het verkeer worden gebracht. Om de verkeersveiligheid te versterken legt de FOD Mobiliteit en Vervoer op dat tegen 11 december 2016 alle bromfietsen die in België rondrijden een kentekenplaat moeten dragen.

Indien u dus een bromfiets bezit die voor 31 maart 2014 in het verkeer is gebracht, dan bent u verplicht om deze voor 11 december 2016 in te schrijven bij de DIV en er vervolgens een kentekenplaat aan te bevestigen.

Is uw bromfiets of lichte vierwieler reeds ingeschreven?

Dan bent u in regel met de wetgeving en moet u geen verdere stappen ondernemen.

Is uw bromfiets of lichte vierwieler nog niet ingeschreven?

Geen nood! U hebt nog tijd tot en met 11 december 2016 om dit in orde te brengen. Hieronder vindt u de verschillende stappen:

  • STAP 1 – Controleer of u in het bezit bent van het gelijkvormigheidsattest. Hebt u dit niet, dan moet u ofwel een duplicaat opvragen bij de constructeur of zijn vertegenwoordiger in België, ofwel het voertuig aanbieden bij een Lokale Politie. Zij leveren u een document af dat de technische voertuiggegevens bevat.
  • STAP 2 – Ga met uw gelijkvormigheidsattest (of duplicaat of attest van verlies van de politie) naar een bpost-kantoor. Bpost registreert de technische voertuiggegevens en maakt deze over aan de DIV. U krijgt een aanvraagformulier tot inschrijving.
  • STAP 3 – Vervolledig en onderteken het aanvraagformulier tot inschrijving en ga met dit formulier naar uw bemiddelaar. Uw bemiddelaar voert de inschrijving verder uit.
  • STAP 4 – De postbode levert de kentekenplaat en het kentekenbewijs bij u af. Let op, de prijs voor de inschrijving bedraagt 42 euro die u meteen aan de postbode dient te betalen.

Hebt u een bromfiets of lichte vierwieler zonder documenten, zonder Europese of Belgische goedkeuring, met een oldtimer-kenteken of die dateert van vóór 1975? Dan wijkt bovenstaande procedure lichtjes af. Wij helpen u hiermee graag verder.

Wie na 11 december 2016 een nummerplaat voor zijn oude bromfiets wil aanvragen, kan geen beroep meer doen op bovenstaande procedure via bpost. Eigenaars die zich dan op de openbare weg begeven zonder nummerplaat kunnen beboet worden.

Hoe ziet een nummerplaat voor bromfietsen eruit?

Momenteel is de kentekenplaat voor bromfietsen en lichte vierwielers dezelfde als deze voor motorfietsen (21 cm op 14 cm). Deze is vaak te groot voor op een bromfiets te vestigen. Daarom voorziet de FOD Mobiliteit en Vervoer een kentekenplaat van een nog kleiner formaat (10 cm breed op 12 cm hoog). Deze is mogelijk om aan te vragen vanaf 1 oktober.

Hebt u al een kentekenplaat formaat moto op uw bromfiets en wenst u graag een kleiner formaat? Dan kan u het kleinste formaat aanvragen aan de prijs van een duplicaat plaat.

Vragen?

Hebt u vragen over de inschrijvingsprocedure van uw bromfiets? Neem contact met ons op.