Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Bent u een zelfstandige zonder vennootschap of een vrije beroeper? Met de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kunt u nu, bovenop uw VAPZ, een extra pensioenkapitaal opbouwen op een fiscaal voordelige manier. Zo kunt u op pensioenleeftijd zonder financiële zorgen genieten van het leven.

De 4 pluspunten van de POZ

  1. Fiscaal aantrekkelijk: de premies die u stort in een POZ, geven recht op een belastingvoordeel van 30%.
  2. Gunstige inkomensbelasting: bij de uitbetaling van het eindkapitaal op de wettelijke pensioenleeftijd betaalt u maar 10% belasting.
  3. Pensioenopbouw tot 80% van uw inkomen: uw totale pensioenopbouw mag tot 80% van het gemiddelde van uw inkomen over de voorbije drie jaar bedragen.
  4. Financiële bescherming voor uw nabestaanden: u kunt uw POZ aanvullen met een aanvullende overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsdekking.

Keuze uit verschillende spaarformules

Sparen voor uw aanvullend pensioen kan via verschillende formules. De meeste zekerheid biedt de tak 21-oplossing. Die garandeert een gewaarborgd rendement en de mogelijkheid op een winstdeelname. Streeft u naar een potentieel hoger rendement, dan kunt u voor een tak 23-verzekering gaan. Het rendement hangt af van een beleggingsfonds, zonder kapitaalsgarantie. Ten slotte kunt u ook kiezen voor een combinatie van tak 21 en tak 23.

Ethisch beleggen met Funds for Good

Wilt u beleggen en tegelijkertijd een sociaal project steunen, zónder aan rendement in te boeten? Dan is het Funds for Good uw beste keuze. Via Funds for Good Philantropy schenkt Funds for Good 50% van haar eigen bedrijfswinst (met een minimum van 10% van haar inkomsten) om intrestvrije leningen toe te kennen aan werkzoekenden als aanvulling op een microkrediet van één van haar microfinancieringspartners.

Op deze manier biedt Funds for Good werklozen de kans hun eigen job te creëren, te starten als zelfstandige en opnieuw een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt. Daarnaast investeren de medewerkers zelf 25% van hun tijd in dit sociaal project.

Goed om weten: u staat zelf geen deel van uw eigen winst af, het sociale engagement wordt volledig gedragen door Funds for Good zelf.

De POZ: ook voor u?

Naast zelfstandigen zonder vennootschap en vrije beroepers kunnen ook meewerkende echtgenoten, zelfstandige helpers en zelfstandigen in bijberoep een POZ afsluiten. Een voorwaarde voor deze twee laatste categorieën is dat u minstens drie jaar actief bent. Uw sociale bijdragen moeten in elk geval in orde zijn.

Vraag ernaar bij uw makelaar

Wilt u weten of de POZ interessant is voor u? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte op maat van uw persoonlijke situatie.